Einladung zum Gastvortrag am 20.01.2022

Das Max-Weber Institut lädt Sie herzlich zu einem Gastvortrag ein, das für Sie/Euch von besonderem Interesse sein könnte. Die Soziologin Prof. Monika Krause (London School of Economics) trägt zu folgendem Thema vor: Model Cases. How Sociologists Select Research Objects and Why it Matters

Anbei die Zusammenfassung: Drawing on a comparison between the use of model systems in biology and practices in the social sciences, I distinguish between the material research object (what researchers study) and the epistemic research object (what researchers are trying to understand) to ask how social scientists chose the former. The selection of research objects is influenced by a range of ideological but also by mundane factors. Eurocentrism and historicist ideas about development over time, convenience, schemas in the general population and schemas particular to specific scholarly communities all sponsor some objects over others. Some research objects, which I call ‘model cases’, are studied repeatedly and shape our understanding of more general ideas in disproportionate ways. I discuss how an analysis of such patterns in collective knowledge production matter with a view to a discussion about collective, as well as individual methodology.

Der Vortrag findet diesen Donnerstag, dem 20.01.2022 um 12.15 Uhr bis 13.45 Uhr online statt.

Über ihre virtuelle Präsenz (https://heiconf.uni-heidelberg.de/qtvq-vzm6-wmrg-9zwu) würden wir uns sehr freuen und wir hoffen auf eine spannende und anregende Diskussion!